Jämställdhet och mångfald
Genom att vända entréer och tillskapa förgårdsmark mot gaturummen, ökar den upplevda tryggheten på de allmänna promenadstråken. Det är viktigt att alla, oavsett kön, känner sig trygga när de promenerar i området även på kvällstid. Här finns rikligt med belysning, både längs de privata gatorna, men även inne i kvarteret och på den gemensamma gården. En blandning av boendetyper som radhus, parhus och flerbostadshus skapar en mångfald inom kvarteret. Gårdarna programmeras för att erbjuda aktiviteter för både barn, vuxna, äldre och personer med olika typer av funktionsnedsättning. För personer med fysisk funktionsnedsättning används förstärkande färger för att tydligt visa på promenadstråk, och framkomliga vägar skapas för personer i rullstol och andra färdmedel. För personer som föredrar eller har behov av mer stillsamhet, finns mer privata platser på gården som förstärks med vackra planteringar och frodande grönska. På en annan del av gården finns inkluderande utrustning för både bollspel samt klätter- och rutschställningar. Här finns något för alla.
Dagvatten
Dagvatten från kvarteret fördröjs lokalt på gården i växtbäddar. Genom höjdsättning och linjeavvattning säkerställs att vattnet leds ut i planteringsytorna och kan därefter brädda till dagvattennätet. Denna princip gäller även på förgårdsmarken. Vidare utredning får visa på behovet av eventuella underjordiska magasin.
Tillgänglighet
Gården nås tillgängligt från flera håll. Vissa av bostäderna är endast tillgängliga via gårdsentrén och nås då även tillgängligt med bil. Flerbostadshusens har genomgångshiss med entréer mot gård och gata samt till parkeringsgaraget.
Parkering
Parkering tillhandahålls i garage underflerbostadshusen samt längs med kvartersgatorna. Utöver parkeringsgaragets handikapplatser ordnas lägen för handikapparkering på gården (se illustrationsplan).
Återvinning
Bottentömmande kärl anläggs vid tre lägen med max 50 meter avstånd till flerbostadshusens entréer och max 75 meter till småhusens etréer. Miljörum anläggs tillgängligt i flerbostadshusens entréplan med max 100 meter till samtliga entréer.
Omgivningen
Vacker natur och fritidsaktiviteter
Idag används Riddersviks Gård främst till konferenser, teaterföreställningar, julmarknad samt midsommar- och valborgsfirande. Gårdens tidigare trädgård är idag uthyrda kolonilotter för kringboende. Följer man strandpromenaden längre norrut finns den lokala badplatsen, Lövstabadet. I området finns även ett stall med privathästar, ridbana och ridvägar. Omgivningen kring platsen är en blandning av landets lugn och en förnimmelse av stadens intensitet i den kringliggande villabebyggelsen. De majestätiska Lindalléerna skapar en dramatisk inramning för platsen och vittnar om platsens historia.
Herrgård och andra historiska byggnader
Riddersvik ligger naturskönt inbäddat med historiska anor lång tillbaka i tiden. Närmaste tätort är Hässelby villastad. I sydväst ligger Riddersviks Gård vackert vid Mälarens strand, intill Lövstafjärden. Gården lät uppföras av Elias von Langenberg år 1762 i sin nuvarande form och de längre flyglarna tillkom i början av 1800-talet. Följer man strandpromenaden kan man även hitta spår av den tidigare Engelska Parken (även kallad stjärnparken) och Riddersviks tempel som uppfördes omkring år 1800.