Certifierat välbefinnande

Kan man mäta välbefinnande? Det är i alla fall vad man försöker att göra inom International Well Building Institute. Och inte nog med det. Man delar även ut certifikat till de byggnader som lever upp till The Well Building Standard. Först ut i Norden med att certifieras enligt denna standard blir högst troligen Castellum och deras kontorsbyggnad ”Eminent” i Malmö.

Well-standarden stödjer sig på sju pelare som man menar påverkar hälsan mer än andra faktorer: luft, vatten, ljus, ljud, kost, motion och välbefinnande. Bakom detta ligger sju års forskning som bedrivits av International Well Building Institute och det amerikanska företaget Delos.

Det man lagt mest fokus på i planerandet av kontorsbyggnaden Eminent är kost, motion och välbefinnande. Knepen för att skapa möjligheter till detta är många ofta enkla, som till exempel cykel-garage, automatiska dörröppnare och automater med nyttiga snacks. Men även mer omfattande åtgärder kommer att vidtas, som till exempel att belysningen i Eminent kommer vara svagare nattetid (night mode) precis som i till exempel surfplattor.

Även planlösningen, inredningen och ytterligare tekniska detaljer kommer riktas mot att skapa välbefinnande hos de som kommer arbeta i Eminent-byggnaden.

En intressant detalj är att restaurangen kommer servera närodlat, som hämtas från en odling på husets takterrass.

– Vi har länge arbetat så länge med miljöcertifieringar att de idag är ett hygienkrav för vår nyproduktion, men nu ser vi att kontorslösningar som också främjar medarbetarnas välbefinnande och hälsa kommer att växa som en viktig hållbarhetsfråga, säger Filip Elland, hållbarhetschef på Castellum.

Källor

fastighetstidningen.se

citymark.today

www.wellcertified.com

delos.com