3D-by
Foto: Motionland

En designbyrå i USA ska, i samarbete med välgörenhetsorganisation och teknikföretag, 3D-printa ut en hel by och på så sätt förse ca 400 bostadslösa med tak över huvudet i Sydamerika. Byn, som kommer att bestå av totalt 50 bostäder, kommer att bli klar någon gång i slutet av året.

Det är den San Francisco-baserade designbyrån Fuseproject, tillsamman med den ideella organisationen New Story och teknikföretaget Icon, som ligger bakom både projektet och den använda tekniken.

Tekniken med att printa ut faktiska bostäder i 3D började utvecklas 2004 på University of South Carolina, där man lyckades printa ut en hel vägg. Sedan dess har tekniken utvecklats i omgångar och innebär idag att väldiga robotarmar åker på räls och skriver ut lager på lager av långsamt härdande betong innehållande glasfiber.

Husen, som har ritats av Yves Béhar på Fuseproject, har tagits fram i dialog med de personer som ska bo i dem. Varje hus får ett utomhuskök och en avdelning för odling och kycklinguppfödning. De olika husen kan varieras och olika väggar kan ges olika funktioner. Husen kommer att färgas olika för att undvika ett alltför homogent utseende.

Exakt var i Sydamerika byn kommer att byggas hålls hemligt tills vidare. Det kommer att avslöjas först efter att husen är färdigbyggda.

Källa

www.nyteknik.se

Avskrivning av ansvar

Observera att det som står i denna artikel, och alla Viveres nyhetsartiklar, endast gäller för de datum då artiklarna publicerades. Vivere avsäger sig allt ansvar för eventuella ändringar av information som inträffat efter att artiklarna har publicerats.