Sysselsättningstrend

På flera håll vittnar man om att byggbranschen är på väg uppåt igen. Antalet nyproducerade bostadsrätter ökar, liksom försäljningen av dessa. Sysselsättningstrenden för tredje kvartalet ligger på +12 procent, vilket är den starkaste prognosen på 6 år.

Intresset för, och försäljningen av, nyproduktioner har ökat under våren, särskilt i Stockholm. Detta blir tydligt om man mäter statistiken på bostadssajten Hemnet. Där framgår det att det såldes cirka 40 procent fler nyproducerade lägenheter i maj än i april. Även på annat håll lyfts dessa trender fram. Marcus Cyrillus, försäljningschef Nyproduktion på Bjurfors, skriver i ett pressmeddelande att ”Vi på Bjurfors upplever ett generellt ökat intresse för nyproduktion sedan början av våren, det kan mycket möjligt vara starten på en trend…”.

Försäljningen av nyproduktioner ökar inte bara i Stockholm utan i hela landet och ökningen ligger på den högsta nivån sedan december 2017. Ökningen antas bero på olika erbjudanden och riktade åtgärder som byggbolagen kommit med för att anpassa sig till den förändrade marknaden.

En positiv effekt av det ökade intresset för, och försäljningen av, nyproduktioner är att sysselsättningen tycks öka markant under året. Enligt ManpowerGroups Arbetsmarknadsbarometer så ligger sysselsättningsgraden för Q3 på +12, vilket är den mest positiva prognosen på 6 år.

Det är inte bara byggbranschen som visar upp en så positiv jobbprognos. Av de 10 branscher som man undersökt så är det 8 stycken som har positiva prognoser inför sommaren, bland annat energi- och fastighetssektorn.

Källor

branschaktuellt.se

www.byggvarlden.se

www.svenskbyggtidning.se